Brudevals

Det er vel de færreste kvinder der, da de så det første kongelige bryllup, ikke blev helt bløde i knæene, da Prins Joachim og Prinsesse Alexandra dansede deres brudevals. Og brudevalsen er igen blevet utrolig populær, og det kan ses på de mange par, der op til deres bryllup kigger forbi en danseskole, for at lærer et par trin.

Brudevalsen i sig selv

Brudevalsen i sig selv kan danses i flere forskellige stilarter, og det eneste traditionelle krav er, at den danses før midnat. Efter brudevalsen er der kommet flere ”nye” traditioner til, som eksempelvis at klippe brudgommens sokker, at rive brudens slør itu, eller klippe gommens slips over. De nye traditioner skal dog aldrig udføres spontant, og det er nok en rigtig god ide at konfererer med parret inden den praktiseres.

Læs mere om bryllup og planlægning her

Historien om Brudevalsen

Brudevalsen er en tradition, der har overlevet generationer og er blevet en fast del af mange bryllupper over hele verden. Men hvad er oprindelsen af denne ikoniske dans, og hvordan har den udviklet sig gennem årene? I denne artikel vil vi se nærmere på brudevalsen og dets historie, der tager os fra de europæiske kongehuse til de moderne bryllupsceremonier.

Oprindelse i Europa

Brudevalsen har sine rødder i Europa, og den stammer fra den klassiske vals. Valsen blev oprindeligt betragtet som en skandaløs og anstødelig dans i 18. og begyndelsen af 19. århundrede, fordi par dansede meget tættere sammen, end det var skik og brug på den tid. Men som tiden gik, blev den accepteret af de øvre klasser og fandt vej til de kongelige hoffer.

Fra Kongehuse til Folkefester

Brudevalsen blev først rigtig populær blandt adel og kongelige, hvor den blev betragtet som en raffineret og elegant dans, der skulle fremføre bruden og gommen som et forenet par. Det var også her, at de typiske elementer, som vi i dag forbinder med brudevalsen, blev fastlagt—som f.eks. at danse i en cirkel, og at gommen skulle løfte bruden i en bestemt sekvens.

Skikken Breder sig

I løbet af det 20. århundrede blev brudevalsen en fast del af bryllupstraditionen for almindelige mennesker. I mange kulturer er det den første dans, som ægteparret tager del i, og det er en symbolik i, at de nu bevæger sig gennem livet sammen. Nogle steder har brudevalsen endda overtaget for tidligere lokale traditioner og skikke, selv om de forskellige lande og kulturer kan have deres egen version af dansen.

Brudevalsen i dag

I moderne tid er brudevalsen både en sentimental og en festlig begivenhed. Nogle par vælger at følge traditionen til punkt og prikke, mens andre moderniserer den med nye trin eller forskellige musikgenrer. Men uanset hvordan den udføres, er brudevalsen en hyldest til kærligheden og partnerskabet, som nu er forenet i ægteskab.

Konklusion

Brudevalsen er en tidløs tradition, der har udviklet sig fra de europæiske kongehuses baller til at blive en global bryllupsskik. Den repræsenterer foreningen af to mennesker og markerer begyndelsen på deres liv som ægtefæller. Uanset om den danses i en historisk slot, en moderne balsal eller i en baghave, er brudevalsen en kærlighedsdans, der binder generationer sammen.